www.vilazora.com.mk 22/09/2018
Главно Мени
Почетна страна
За нас
Публикации
Проекти
Награди и признанија
Контакт
Галерија
Архива
 

Започна фиторемедијацијата во Велес

Image30.09.2016

На неколку земјоделски површини околу Велес беше посеано семе на маслодајна репка, со цел да се изврши прочистување на почвата загадена со тешки метали преку фиторемедијација. Локациите се сопственост на индивидуални земјоделци, кои одбиваат да ги користат за производство на храна, поради енормната загаденост.

ImageImageФиторемедијацијата започна со земање на анализи од почвата, орање и сеење на семето, кое го изврши "Вила Зора"бесплатно за оние земјоделци кои се пријавија на нашиот повик за заинтересирани за фиторемедијација.

Парите се обезбедени од минатогодишната награда која ЕД "Вила Зора"ја доби од Амбасадата на Р.Франција во Р.Македонија и кои "Вила Зора" одлучи да го потроши во корист на велешени и подобрување на условите за живот во Велес.

 
< Претходно   Следно >
македонски
англиски

 

Advertisement


Financed by www.moepp.gov.mk