www.vilazora.com.mk 22/09/2018
Главно Мени
Почетна страна
За нас
Публикации
Проекти
Награди и признанија
Контакт
Галерија
Архива
 

Почетна страна

Зелен сервис за граѓаните

15.05.2015

Во Велес беше основан Зелениот јавен сервис, како мрежа од граѓански невладини организации за ефетивно зктивно учество. На средбата беше потпишана Декларација за соработка и учествуваа граѓански организации кои го пориваат регионот на Велес, но и околните општини: Градско, Неготино, Кавадарци, Росоман, Чашка и Лозово. Целите на проектот се:

             -         Мобилизирање на граѓаните и подигање на јавната свест, како да влијаат на донесувањето на одлуките на локално ниво

-         Создавање мрежа на невладини организации, со цел подигнување на капацитетите за решавање на проблемите во заедницата

-        Позитивно влијание врз транспарентноста и отчетноста на институциите

        -       Идентификување на локалните комунални и еколошки проблеми, презентирање и следење на работата на локалната самоуправа во решавање на проблемите. #NEAP

Подетално...
 
Конференција на Зелената Платформа на Македонија

Image24.10.2014 година во Велес беше одржана првата Конференција на Зелената Палформа, на која беа разгледани неколку еколошки "жешки"точки во државата:

- Ќе дишат ли градовите и оваа зима на шкрги?

- Се има ли идеја за згурата во Велес?

- Што со националниот парк Маврово?

Подетално...
 
"Free-paper" кампања низ Европа
ImageШирока коалиција на невладини организации, организации на земјоделци и производители на храна од 27 земји во Европа се одбедини против патентирањето на  живите организми. Имено, ЕПО(Европската патент организација) додели патент на компанијата Сингента за т.н. "Инсект резистанта пиперка" која е добиена со природно вкрстување на обичната пиперка со луто пиперче од Јамајка, (по што станува отпорна на влијанието на многу инсекти).
Подетално...
 
Предлог-мерки за намалување на загадувањето
Мерки предложени од Вила Зора:

1. Забрана на употребата на гуми, масло од автомобили и други токсични средства во лесната и тешката индустрија и редуцирана работа на индустриските капацитети; 
2. Да се намали акцизата, а со тоа и цената на ТНГ(еко-плин) во месеците декември, јануари и февруари, со што ќе се стимулира употребата на овие релативно поеколошки горива во зимскиот период;
3. Да се намали цената на био-дизелот во истиот временски период, со зголемување на процентот од 8 на 20%;
4. Да се исклучат од сообраќај тешките возила кои не задоволуваат основните еколошки стандарди;
5. Да се забрани сечење дрва во градовите, освен ако не се стари и ако преставуваат опасност по околината;
 
Започна акцијата за собирање 10.000 потписи

ImageЗапочна акцијата за собирање 10.000 граѓански потписи, за поддршка на граѓанската иницијатива за дополнување на Законот за животна средина. со која се бара забрана за градење тешки индустриски капацитети на растојание помало од 5 км. 

 

Подетално...
 
Зелен пакет јуниор во ОУ "Благој Кирков"
ImageПод мотото -"Учиме да дебатираме за одржлив развој", на патрониот ден на ОУ "Благој Киров" во Велес, беше изведена манифестација посветена на здравата храна и собирањето и рециклирањето на отпадот, како дел од проектот Зелен пакет јуниор, кој ЕД Вила Зора го спроведува во сите основни училишта во Велес.
Подетално...
 
Средба со Амбасадорот на САД во Р.Македонија
ImageЗелената Коалиција од Велес оствари средба со г-динот Пол Волерс-Амбасадор ан САД во Р.Македонија. 
Подетално...
 
Успешно заштитени птиците на езерото Младост
ImageЕзерото Младост, во непосредна близина на Велес, скоро цела зима беше замрзнато. Со тоа останаат без храна птиците кои барајќи засолниште, се доселија во ова наше езеро. 
Подетално...
 
ТОПИЛНИЦА-НИКОГАШ ПОВЕЌЕ
ImageПод мотото ТОПИЛНИЦА-НИКОГАШ ПОВЕЌЕсе одржа најголемиот протест во историјата на Велес, со присуство на преку 20.000 граѓани. ЕД Вила Зора како членка на Зелената Коалиција поддржани од Градоначалникот, Советот на општината, бизнис секторот,спортските работници, лекарите, младите, пензионерите, борците...јавно се изјаснија дека НЕ ЈА САКААТ ТОПИЛНИЦАТА ВО ВЕЛЕС ВО НИТУ ЕДНА ФОРМА!!!
Подетално...
 
Водич за лобирање и застапување

ImageВо рамките на проектот „Балканска мрежа за застапување при управување со е-отпад“ во кој еколошкото друштво "Вила Зора" активно учествува го објавуваме водичот „Електроника и е-отпад: Водич за лобирање и застапување“.Истиот можете да го погледнете на сајтот http://e-otpad.mk/aktivnosti/96-elektronika-i-e-otpad-vodich-za-lobiranje-i-zastapuvanje.html

 

Подетално...
 
АГРО-ТЕХНОЛОГИЈА НА МАСЛОДАЈНАТА РЕПКА
ImageОСНОВНИТЕ КАРАКТЕРИСТИКИ НА МАСЛОДАЈНАТА РЕПКА, НЕЈЗИНИТЕ ПРИРОДНИ ПОТРЕБИ И БАРАЊА-АГРО-ТЕХНОЛОГИЈАТА НА МАСЛОДАЈНАТА РЕПКА, БЕА ПРЕЗЕНТИРАНИ НА ЕДУКАТИВНАТА СРЕДБА ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА ЕД "ВИЛА ЗОРА".
Подетално...
 
<< Почеток < Претходно 1 2 3 Следно > Крај >>

Резултати 13 - 24 од 25
македонски
англиски

Анкети
Посетувате ли туристички локации во Македонија?
 
 

Advertisement


Financed by www.moepp.gov.mk